Vízum na Nový Zéland – návod

Vízum na Nový Zéland – návod

Working Holiday vízum na Nový Zéland lze získat jen jednou za život. O toto vízum se žádá elektronicky, vždy jednou do roka. Pro Českou republiku se víza otevírají zpravidla na začátku měsíce března. Je třeba si pohlídat datum a přesný čas, neboť kvóta, která pro Českou republiku činí 1200 osob, bývá velmi rychle naplněna.

Je tedy nutné být na onen den, kdy se víza pro Českou republiku otevírají, plně připraven. Datum a čas otevření víz je uváděn v novozélandském čase. Nezapomeňte si tedy převést zadaný čas o 12 hodin dozadu, a přesný čas si následně zapsat do diáře!

Pro letošní rok 2018 se víza otevírají dne 6. 3. ve 22 hodin českého času.

A jak se na zažádání o vízum připravit?

Štěstí přeje připraveným. A proto rozhodně nepodceňte přípravu. Pokud věnujete nějaký čas nácviku a trénování vyplňování příslušných formulářů, zvyšuje se vám tak šance na zařazení do kvóty. Pojďme krok po kroku, tak jak jsme se připravovali i my.

1. Nejprve je nutné přečíst si základní podmínky, které je třeba splňovat:

  • doposud jste neměli schválená Working Holiday víza,
  • v den žádosti o vízum spadáte do věkové skupiny 18 – 35 let,
  • do země pojedete bez dětí.

2. Dále je velmi důležité si zkontrolovat, zda máte:

  • platný cestovní pas, a to minimálně 15 měsíců od doby plánovaného vstupu do země,
  • platný průkaz identity (občanský / řidičský průkaz),
  • platební kartu Visu či Mastercard + povolené platby přes internet!,
  • dostatek peněz na účtu k zaplacení poplatku víza (v roce 2017 činil poplatek 208 NZD – v přepočtu zhruba 3 500 Kč),
  • k dispozici notebook, tablet, mobil s připojením k internetu.

3. A nyní se dostáváme do fáze trénování:

Nejideálnější přípravou je zkouška nanečisto. Tedy přímo na stránkách imigračního, kde si vytvoříte nový účet. Ale pozor, jde jen o zkušební profil, proto nezadávejte iniciály a email, které budete vyplňovat při oficiální registraci. Jakmile se zaregistrujete, můžete si vyzkoušet přesný postup zadávání, s jedinou výjimkou – zvolíte si občanství v zemi, která má víza na Nový Zéland otevřena po celý rok. Například Itálie. Jakmile projdete všemi formuláři, dál již nepokračujte. (Byli byste přesměrování k platbě).


Formuláře jsou rozděleny do 4 základních sekcí: Personal, Health, Character, WHS Specific. Sekce Personal je dále rozdělena do 3 podskupin: Personal Details, Identification, Occupation details. Jakmile stránku vyplníte, uložíte ji a pokračujete na další. V případě, že formulář je bezchybně vyplněn – namísto červeného křížku se u názvu sekce objeví zelená fajfka. Když jsou všechny formuláře bezchybně vyplněny, pokračujete na další, poslední stránku před platbou, kde souhlasíte se všemi podmínkami a přecházíte k platbě. Abyste ušetřili čas, vyplňujte údaje, které jsou povinné.

4. Příprava na den otevření systému:

  • ještě si raději zkontrolujte stav vašeho konta
  • mějte plně nabitý notebook (+ záložní zařízení jako tablet či mobil, neboť je možné, že na notebooku vás systém nepustí a na mobilu ano.)
  • buďte v místnosti se stabilním a rychlým internetovým připojením
  • mějte připraven cestovní pas, občanský průkaz, kreditní kartu
  • a teď už jen štěstí a trpělivost 🙂

Doba naplnění kvóty se stále zkracuje. Stránka se vám může načítat klidně i čtvrt hodiny, ale nezoufejte. My se k platbě proklikali až za dvě hodiny od otevření. A to už jsme věděli, že máme vyhráno. Pak už jen kontrolovat email, a čekat na oficiální potvrzení z imigračního.

Požadavky pro vstup do země

Pokud máte již vízum schválené, ještě zbývá do odletu zajistit několik náležitostí, které po vás mohou být při vstupu do země požadovány:

  • potvrzení o zůstatku na účtu v min. výši 4.200 NZD (přibližně 72.000 Kč)
  • smlouva o cestovním pojištění
  • zpáteční letenky anebo finance na koupi letenky